Gå till innehåll

Alpint

En bild

Svenska Spel Alpine Elite Tour - Sveriges högsta alpina serie

Svenska Spel Alpine Elite Tour är Sveriges elitserie för alpin skidåkning. Poäng, prispengar och sakpriser står på spel men det är också ett sätt att få tävla mot de bästa och träffa andra åkare från hela Sverige. Serien kan också vara en språngbräda för åkare som vill ta nästa steg i karriären mot Europacup, landslag och världscup.

Svenska Spel Alpine Elite Tour är den högsta nationella serien för skidåkare över 16 år. Här gör Sveriges bästa alpina åkare upp om pallplatser och prispengar och chansen att ta nästa steg i karriären. Serien pågår säsongsvis och vid finalen koras serievinnare i dam- och herrklass som får ta emot prispengar, sakpriser och en pokal i form av en glaskula.

Alpine Elite Tour kan, förutom en möjlighet att få in många tävlingsdagar, vara en språngbräda för åkare som vill sparras med de bästa och ha möjligheten att ta nästa steg i karriären. Många åkare som gjort bra resultat i Alpine Elite Tour har gått vidare till landslagets träningsgrupper och fått chansen att tävla i Europacup och ibland även världscup.

Prispengar & annat i potten

Topp tre samt bästa U18-åkare i varje deltävling får ta emot priser. Bästa svensk i varje deltävling får även ett extra träningsbidrag. Efter finalen får de sex bästa åkarna samt bästa U18 som placerat sig på topp sex i sammanräkningen prispengar och sakpriser. Vinnaren i serien i dam- respektive herrklass får också ta emot en vacker pokal i form av en handblåst glaskula tillverkad i återvunnet glas av Glasbolaget i Bro Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Så går det till

  • Varje deltävling tilldelas åkarna på topp 30 ett antal poäng som de tar vidare med sig under serien.
  • Poängsatserna är desamma som på världscupnivå vilket innebär 100 poäng till vinnaren, 80 till tvåan, och så vidare. Den som placerar sig på plats 30 får en poäng.
  • De som i slutändan placerar sig på plats 1-6, samt bästa U18-åkare, får ytterligare prispengar och sakpriser efter avslutad final.
  • Internationella tävlande deltar i vanlig ordning i respektive tävling men kan inte delta i Svenska Spel Alpine Elite Tour som är en nationell serie. Det betyder att den svenska åkare som är bäst placerad får 100 poäng att ta med sig vidare i cupen. Den regeln gäller också prispengar knutna till Svenska Spel Alpine Elite Tour.

Poängfördelning

Topp 30 tilldelas poäng vilka sedan sammanställs efter finalen. Ettan får 100 poäng, tvåan 80 och så vidare, precis som i världscup och Europacup.

Alpine Elite Tour 2023/2024

Resultat per tävling

För att se resultaten från respektive deltävling gå till Svenska Skidförbundets tävlingskalender (sortera på Alpint/Alpine Elite Tour).

Gå till Tävlingskalendern Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad
2024-02-18
Publicerad
2022-12-05
Skribent
Ida Karlsson

Huvudpartner

Lagpartners