Gå till innehåll

Alpint

En bild

Alpina landslaget

Landslagstruppen 2023/2024 >>

A-, B- och C-kategori

Åkarna i de alpina träningsgrupperna fördelas på tre kategorier: Kategori A, B och C. Kriterierna för att ingå i respektive kategori grundas i den individuella åkarens ranking. Landslagets ledning (herr- och damchef samt landslagschef) kan också göra en bedömning om uttagning av en individuell åkare som inte uppfyller kriterierna inom respektive kategori nedan. Åkare kan också byta grupp under säsong.

Kategori A består av etablerade världscupsåkare som rankas på topp 30 enligt WCSL-listan (World Cup Start List) i slalom, storslalom, super G eller störtlopp.

Kategori B damer består av åkare som rankas topp 60 på WCSL-listan eller topp 10 på motsvarande lista för Europacupen, ECSL.

För herrarna i kategori B gäller ranking topp 60 i WCSL, eller topp 30 i motsvarande lista för Europacupen: ECSL.

För åkarna i kategori C gäller att de ännu inte uppnått kriterierna för kategori B men har potential att göra det under säsong.

Kriterier för uttagning till Europacupen herr >>

Kriterier för uttagning till Europacupen dam >>

Träningsgrupper

Det svenska alpina landslaget delas generellt in i två träningsgrupper där åkare från A-, B- och C-grupperna ingår. Den första träningsgruppen består huvudsakligen av åkare från grupp A och delvis B och andra träningsgruppen huvudsakligen av åkare från grupp B (delvis) och C.

Träningsgrupp 1 består främst av åkare som kontinuerligt deltar i världscuptävlingar och till viss del Europacupen. Träningsgrupp 2 ämnar främst att köra Europacup men det finns möjlighet för åkarna att delta i världscupssammanhang.

Representation av landslaget

Enskilda åkare representerar Sverige och landslaget när de tas ut till och deltar i internationella tävlingar på Europacup, världscup och mästerskap. Åkare behöver inte vara del av träningsgrupperna som beskrivs ovan för att representera Sverige i internationella sammanhang.

Enskilda åkare som inte vanligen är med i träningsgrupperna kan "roteras in" i träningsgrupperna både på träning och tävling tillsammans med landslagens träningsgrupper och dess ledare. Detta kan ske vid enstaka tillfällen eller vid exempelvis en Europacupturné.

När en åkare roteras in representerar denne Sverige och landslaget och går in under de bestämmelser som gäller för respektive träningsgrupp. Ett exempel på en inrotation kan vara att en åkare som inte är med i ordinarie träningsgrupp bjuds in på förberedande träning och därefter deltar i Europacuptävling.

Team Piké för yngre åkare

Team Piké ger en möjlighet för yngre åkare att utvecklas på längre sikt. Yngre herråkare får chansen att utvecklas under säsong i sin skolmiljö, på hemmaplan, med möjlighet att bjudas in till träning och tävling.

Skolorna gör ett fantastiskt jobb med att hjälpa och forma unga skidåkare och Ski Team Sweden Alpine stöttar skolorna för att ge dem möjligheten att hålla ihop gruppen och åkarna.

De yngre åkarna får därmed göra ett grundarbete i lugn och ro på sina skolor samtidigt som Ski Team Sweden hjälper till att skapa elitmiljö inom Team Piké samt fortsätter att utbilda åkare och är med i kompetensutvecklingen av tränare och ledare.

Läs mer om Team Piké >>

Senast uppdaterad
2023-09-19
Publicerad
2022-11-24
Skribent
Lisa Johansson

Huvudpartner

Lagpartners