Gå till innehåll

Alla på snö

Alla på snö
En bild

Snömonstret Flake

Det här är vårt eget snömonster Flake, som då och då dyker upp under Alla på snö-dagar. Hans närvaro resulterar alltid i stort jubel och kramkalas.

Första gången som Flake dök upp var den 1 februari 2023 hos Kungsbergets skidanläggning utanför Sandviken i Gävleborgs län. Sedan dess följer han med oss på många Alla på snö-dagar och evenemang.

LÄS MER: Premiär för Flake

Maskoten Flake kramar fjärdeklassare. Foto: Ulf Palm

Det blev stort jubel och kramkalas när Flake för första gången visade sig. Foto: Ulf Palm.

Historien om Flake – världens snällaste snömonster

Tror du på monster? Nej, det gör väl ingen. För när monster pratar så ska man aldrig tro på vad de säger, de bara hittar på. Annars är de faktiskt rätt lika oss människor. De sover, äter och vill ha roligt. Men, det finns ett monster som alltid pratar sanning. Här är sanningen om hur det blev så.

I bergens mörkaste grotta bor monstersläkten Rodiks. På dagarna ligger de i en lurvig hög tillsammans och snarkar, och på nätterna lufsar de ner till människornas hus och äter vad de hittar. Det kan vara en bit av ett staket, en soptunna, en gren från ett äppelträd eller kanske hittar de en låda rostig spik att mumsa på.

Monstren är noga med att inte visa sig för människor för det brukar inte landa väl, de blir rädda och skriker. Monstren tycker också om att spela tung musik på hög volym, och när det är monsterparty i Rodiksgrottan tror människorna att det är åska som mullrar. Deras yngsta, Flake, är det enda monstret som dansar vilt när musiken spelas. Han tycker om att röra på sig, vilket de andra monstren tycker är ett konstigt beteende. Monster
är vanligtvis långsamma varelser.

Monster föds med alla möjliga färger, mönster och former. Flake är nästan helt vit och lurvig så han kallas av de andra för deras lilla snömonster.

Snömonstret Flake försöker skrämma eleverna. Foto: Ulf Palm.

Ibland försöker Flake skrämmas, men det går inte så bra, eftersom han är så söt och snäll. Foto: Ulf Palm.

Flakes monstermoster har sagt att det kom en elefant och doppade honom i snö när han var liten. Det var naturligtvis inte alls sant.

En dag kunde Flake inte sova, det var en fråga som snurrade i huvudet. Han väckte Stormom.

– Vad gör människorna på dagarna när vi sover? viskade Flake.

– De knypplar små dukar som de gör skor av att ha på huvudet, mumlade Stormom och snarkade vidare.

Ja du vet ju, monster hittar bara på. Det gjorde Flake ännu mer nyfiken, så nästa dag smög han ner till människornas hus för att själv få se. Flake hamnade utanför en skola och gömde sig bakom ett träd för att spionera. En klass var ute och höll på med något konstigt.

De knypplade absolut inte skor, nej, de svischade fram längs marken och stojade och skrattade. Sen försvann de in på ett spår i skogen. Flake följde efter. Vart skulle de och vad hade de på fötterna? Det gick i en himla fart! Flake kämpade för att hinna med, men barnen var för snabba och han fick vända om.

På natten smög Flake till skolan igen. Där fanns ett förråd med en skylt: ”Snöglädje, skidor och snowboards” stod det. Flake tog en monstertugga av dörren, bet av låset och tog sig in. Där fanns det fullt av sådana där snabba glidande saker! Då gjorde Flake
något han aldrig gjort förut. Han stal ett par! Det sved till i magen när Flake smög ut i mörkret med dem. Monster är inga tjuvar, men han kunde inte låta bli! Det där med snöglädje och att åka snabbt verkade bara för kul.

Flake satte dem på sina lurviga fötter och gick ut i spåret. Att åka skidor är inte så svårt, men för ett monster var det jätte, jättesvårt. Flake kämpade på ett tag men till sist blev han så trött att han la sig ner i spåret för att vila, bara för en stund.

Plötsligt vaknade Flake av solens sken och ett gäng barn som tittade ner på honom. Han försökte ta sig upp för att fly, men skidorna gled iväg och trasslade ihop sig. Det såg så kul ut att barnen började skratta.

– Varför blir ni inte rädda för mig? frågade Flake.

– För att du har skidor på fötterna, svarade barnen. En som åker skidor är säkert en bra skidkompis.

– Jag är jättejättebra på att åka skidor, ljög Flake. Jag fick guldmedalj på Monsterskidtouren.

– Wow! Var med oss och åk en tur! sa barnen.

– Får jag det... även om jag stal era skidor? mumlade Flake.

– Du har inte stulit något, sa ett barn, man får ju låna om man inte har.

Barnen hjälpte Flake att resa sig upp och så åkte de iväg tillsammans i spåret. Flake ramlade snart igen.

– Hade du inte vunnit en skidtävling? frågade barnen.

– Jag hittade på lite för att få vara med, sa Flake. Det var det sannaste han sagt i hela sitt liv.

– Man behöver inte vara duktig för att få vara med vet du väl, skidåkning är för alla, svarade barnen. Vi hjälper dig. I morgon kan vi lära dig hur man åker snowboard också.

Sen den dagen är Flake ett snömonster på riktigt. För han älskar att åka skidor och snowboard både på längden och höjden och härsenoch tvärsen. Han kan sniffa sig till snöglädje på flera kilometers avstånd och dyker upp ibland och vill va med.

Om du träffar Flake, tro på att han är en riktigt bra snökompis, för nuförtiden pratar han alltid sanning. Nästan i alla fall. Han är ju ett monster trots allt...

Senast uppdaterad
2023-02-02
Publicerad
2023-02-02
Skribent
SSF och True Stories
Kontaktperson
Katarina Fahlén
katarina.fahlen@skidor.com

Huvudpartners