Premiär för styrelseblogg
Välkommen till det allra första blogginlägget från Svenska Skidförbundets styrelse. Från och med nu kommer vi med jämna mellanrum presentera en sammanfattning av aktuella frågor som vi arbetar med och som gäller alla oss i Skid- och snowboardsverige.
Genom denna blogg hoppas vi ge dig en större, direkt inblick i mycket av det som avhandlas inom styrelsen. Vi tar gärna emot inspel och konkreta förslag på dessa blogginlägg, så att de blir så informativa som möjligt. Varmt välkommen att skicka dessa till info@skidor.com.
Svenska Skidförbundets styrelse
-----
En framgångsrik säsong
Vi har haft en, i många stycken, mycket framgångsrik säsong. På totalen har vi en stabil och god ekonomi och ett medlemsantal som fortsatt växer. Detta är styrkor vi ska vara stolta över – och verkligen ta vara på.
Precis som förra säsongen har vi levererat ”all time high” vad gäller världscupsegrar (105 stycken) och även fått med oss många bra resultat. Och enligt Upplevelseinstitutet är vi Sveriges mest populära idrott.
Med det sagt har vi ett antal utmaningar framför oss, som vi nu lägger kraft på, och ska lösa –tillsammans. Bland annat påverkar det rådande konjunkturläget samhället, och så även oss inom idrotten. Men vi fortsätter arbeta intensivt för att öka våra intäkter och med det skapa förutsättningar för våra idrotter.
Revidering av Strategi2026
Ett gediget arbete med att revidera skid- och snowboardidrotternas gemensamma Strategi2026 pågår för fullt där styrelsen tillsammans med distriktsförbunden arbetar med ett reviderat förslag.
Just nu sammanställs dessa förslag på ändringar, som sedan ska beslutas om under förbundsmötet i oktober. Efter det presenteras den reviderade strategin så att hela skid- och snowboardsverige får en gemensam ”karta” över de viktigaste prioriteringarna de närmaste åren.
Verksamhetsplanering – enligt nuvarande strategi
På Svenska Skidförbundet “centralt” har vi under säsongen genomfört ett gediget och systematiskt arbete i styrelse, ledningsgrupp och bland personal för att omsätta Strategi2026 till verklighet, så att det inte bara blir en pappersprodukt. Arbetet har nu landat i ett beslut i styrelsen och har omfattat följande delar:
- Omvärldsanalys
- Konkurrentanalys
- Intressentanalys
- SWOT
- Framgångsfaktorer
- etc
Nuläget har analyserats och önskat läge preciserats. Följande mål och mätvärden (Kpi:er) har tagits fram:
- Bäst i världen (pallplatser, mästerskapsmedaljer)
- Alla på snö (medlemsantal, aktiva klubbar och distrikt)
- Ökat intresse för våra idrotter (medievärde, partnerindex)
- Ekonomisk tillväxt (tillväxt, eget kapital)
- Nöjda medarbetare (motiverad medarbetarindex, motiverad ledarindex, motiverad åkarindex)
- Utveckling (utvecklingsindex, hållbarhetsindex)
Dessa har i sin tur resulterat i ett antal delmål,
Varje idrott, plus stab, har utifrån dessa mål skapat egna verksamhetsplaner för hur de bäst driver verksamheten för att uppnå våra gemensamma mål. För att regelbundet följa upp hur det går har så kallade måluppföljningskort introducerats inom organisationen, där utfallen redovisas visuellt.
LÄS MER: PPT-presentation med mål, delmål och exempel på måluppföljningskort.
FIS
Kongressen
Styrelseordförande Karin Mattsson valdes glädjande in i FIS Council. Hon fick 91,2 % av rösterna vilket var 6:e plats av de 18 ledamöter som valdes in. Det visar både att Sverige har en stark position internationellt och att Karins erfarenhet är efterfrågad inom FIS.
LÄS MER: Karin Mattsson om att bli invald i FIS Council
Organisationen Freeride World Tour (FWT) har samarbetat med FIS sedan 2023. Under kongressen röstades freeride, på skidor och snowboard, enhälligt in som en fullvärdig FIS-disciplin. Ledningsgruppen har påbörjat diskussioner om vad detta innebär för Svenska Skidförbundet.
Två orter för alpina VM fastställdes; norska Narvik 2029 och italienska Val Gardena 2031 samt även VM-ort för snowboard-, freestyle- och freeski-VM som kommer avgöras i kinesiska Zhangjiakou 2029.
I övrigt handlade kongressen mycket om demokratifrågor.
LÄS MER: FIS Kongressen: nya beslut och viktiga val
Medierättigheter
Ett avtalsförslag har inkommit från FIS. Vi analyserar just nu innehållet i avtalet, framför allt utifrån svenskt perspektiv, men också utifrån vad som blir bra för helheten samt utifrån de länder vi samarbetar närmast med.
Två säsonger återstår av Svenska Skidförbundets nuvarande avtal med Infront (som i sin tur vidareupplåter våra rättigheter), men det ser olika ut för olika länder – flera av dem har avtal som sträcker sig till och med säsongen 2030/2031.
VM2027 Falun
Arbetet med att arrangera VM i nordiska grenar i 2027 pågår oförtrutet. Datumen för skidfesten 24/2–7/3 fastställdes slutgiltigt under FIS Kongressen.
Rekrytering av vd till bolaget ”Skid-VM i Falun 2027 AB” pågår för fullt. Sista ansökningsdatum har passerat och inkomna ansökningar gås nu igenom. SSFs styrelseledamot Eva-Lena Frick är vice ordförande i VM-bolaget där även Pernilla Bonde ingår i styrelsen. Bolaget ägs till lika delar av Svenska Skidförbundet respektive Falu Kommun och till 10 procent av föreningen Svenska Skidspelen. Det vill säga samma upplägg som fanns för VM 2015.
En annan fråga som är aktuell är frågan om avtalet för VM där en intensiv diskussion pågår med FIS kring några återstående punkter. Ambitionen är att gå i mål med avtalet så snart det går.
Med erfarenheterna från VM i Falun 2015 i bagaget och en mängd nya utvecklingsidéer har även detta VM stora möjligheter att bli en stor succé.
LÄS MER: VM2027s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Alpin kartläggning
Den alpina skidåkningen i Sverige har en stark position som en av Sveriges mest populära idrotter. Det finns ett starkt engagemang på alla nivåer, men precis som inom de flesta verksamheter finns både förbättringsområden och potential att utvecklas ännu mer.
Utmaningarna är bland annat:
- Resultatmässiga
- Ekonomiska
- Kulturella
- Kommunikativa
I december 2023 fattade därför styrelsen ett beslut om att genomföra en omfattande kartläggning av den alpina verksamheten – från ungdoms- och junior- till landslagsverksamhet. Vi behöver vända trenden till något positivt, skapa en gemensam målbild och en varm kultur där alla strävar mot samma mål. För något år sedan genomfördes en kartläggning av längds landslagsverksamhet, många av dessa lärdomar används nu.
Kartläggningen hanteras av det alpina rådet, breddat med ytterligare kompetenser, däribland samarbetspartners, tjänstemän inom Svenska Skidförbundet och den alpina chefen. Dessutom finns en referensgrupp kopplad till projektet i form av samtliga alpina kommittéordföranden i distrikten.
I arbetet bjuds alla som är intresserade in i en bred förankring. Arbetet beräknas pågå i ungefär ett år.
Tidplan
- Styrelsen beslutar om genomförande – december 2023
- Generalsekreteraren tilldelas projektet – januari
- Projektplan – februari
- Enkät, skrivbordsstudie, omvärldsanalys – juni
- Rapport till styrelsen – juni
- Intervjuer – augusti
- Önskat läge och utvecklingsområde – december
- Rapport till styrelsen – december
Projektet följer den fastställda planen, en enkät är klar och nuläges- samt omvärldsrapport är skapad. Nu ska allt material börja analyseras, detta arbete inklusive djupintervjuer sker i höst.
Styrgrupp
- Pernilla Bonde, ordförande/projektledare
- Alpina Rådet
- Karin Stolt Halvarsson, alpin chef
- Tobias Fellman, nationellt-landslag
- Lars Selin, SSF längd
- Hans Olsson, samarbetspartner
- P-G Fahlström, Linnéuniversitetet
Distriktsordförandeträff
Den 14–15 juni genomfördes ett av våra återkommande möten dit samtliga distriktsordföranden bjuds in. Med på mötet denna gång fanns även förbundets verksamhetsrevisor MariAnne Andersson-Sager för att redogöra delar av den genomlysning hon genomfört.
Skidåkarnas hederstecken
Svenska Skidförbundets Hederstecken är en utmärkelse som sedan 1933 tilldelas framgångsrika utövare. För att få Hederstecknet krävs att idrottaren har samlat ihop fastställda poäng (olika beroende på idrott). Poäng fås genom deltagande i OS, VM, X-games, världscup och SM.
Vid senaste styrelsemötet beslutades att tilldela skicrossåkaren David Mobärg Svenska Skidförbundets hederstecken. Styrelsen skickar ett stort GRATTIS till David som nu sällar sig till listan med legendarer.
LÄS MER: Skidåkarnas hederstecken
Tack!
Avslutningsvis vill alla vi i styrelsen tacka för allt arbete som görs av våra medlemmar i olika roller – alltifrån förtroendevalda, till tränare, barn- och ungdomsledare, funktionärer, aktiva med flera. Utan er skulle ingen verksamhet kunna bedrivas. Vi vill också passa på att önska er alla en glad, avkopplande och härlig sommar.
Vi hörs i höst laddade inför ännu en spännande säsong!
2024-10-04
2024-06-25
SSFs styrelse
Lotte Jernberg
lotte.jernberg@skidor.com