
Framtiden är här - eldriven snöpreparering
Momentan råstyrka, inget koldioxidutsläpp, tyst arbetsmiljö och en batteritid som håller längre än vad föraren orkar med. Att eldrivna pistmaskiner hör till framtiden och att framtiden nu är här - det är slutsatsen efter en säsongs testanvändning på den snösäkrade längdskidanläggningen.
När Svenska Skidförbundet, SLAO och Friluftsfrämjandet lät undersöka hållbarheten ur ett livscykelperspektiv på den snösäkrade längdanläggningen och hemmabacken blev det uppenbart att det var den dieseldrivna pistmaskinen som drev anläggningens koldioxidavtryck. Vår tanke då var: - Tänk vad bra det vore om man likväl som dagens elbilar kunde driva pistmaskinen med 100% el istället och att den elen fås genom ett elavtal med förnybar energi? Då, för två år sedan började tidiga versioner av eldrivna pistmaskiner testas ute på anläggningar. Initialt kan det tyckas som att det tar lång tid till marknad och efterfrågan, men som med allt elektriskt går utvecklingen snabbt framåt. Och som på bilmarknaden kommer nya aktörer in och gör avgörande insatser som för hela marknaden framåt i en allt snabbare takt.
Denna säsongen har en ny elmaskin, Xelom, hyrts och testats på en längdskidanläggning i södra Sverige av föreningen Kimstad GoIF.
Föreningen står idag med en pistmaskin som börjar bli dags att byta ut, men då både en bättre begagnad pistmaskin och en helt ny pistmaskin är stora investeringar så gäller det att tänka efter ordentligt så att det val man gör blir rätt och hållbart för många år framöver. Är det klokt att köpa en dieseldriven pistmaskin när utvecklingen av eldrivna pistmaskiner går snabbt framåt? Hur är det med batteritiden på en elpistmaskin och andra oklarheter?
Xelom, som är ett systerföretag till snösystemtillverkaren Techno Alpin, har sen några år tillbaka arbetat med utveckling av eldrivna maskiner. Dagens pistmaskin började med en utveckling av dammbekämpningsmaskin i dagbrott där det var en ombordmonterad vattenkanon på flaket som sprayade ut vatten för att få dammet att lägga sig. Pistmaskinen har gradvis utvecklats och gått från prototyp till att nu initialt hyras ut.

Xelom elpistmaskin under en av säsongens snöschaktningsdagar i Kimstad. Foto: Filip Törnkvist
Eftersom Kimstad GoIF hade många frågetecken inför framtidens val av pistmaskin tog de beslutat att denna säsong hyra Xeloms elmaskin för att utreda de frågetecken som fanns kring elmaskin och testa och se om marknaden nu kan erbjuda det som efterfrågas.
Nu närmar sig säsongen sitt slut och det är dags att summera intrycken.
- Det allra första intrycket, som också varit bestående under hela säsongen, är tystheten, säger Magnus Andersson som var den som gjorde premiärturen och schaktade ut de första snölimporna en natt i början av säsongen.
Att kunna schakta med flera kubikmeter snö i bladet och samtidigt i princip kunna prata i samtalston genom fönsteröppningnen till en person som går utanför bredvid spårbädden beskriver med tydlighet en av fördelarna med en elmaskin. Eftersom spårpreparering på en längdanläggning oftast görs någon gång mellan 21 och 06, dvs då alla grannar sover, är tystheten en väldigt viktig parameter för en hållbar drift och god grannsämja över tid. Det ljud som hörs och som är oundvikligt är bandens krängningar, schaktbladet som skrapar i snön och fräsen som roterar i snöbädden. Men om man stannar till för att t ex hoppa ut och flytta på någon gren som ligger ivägen så är maskinen helt tyst.

En av elmaskinens stora fördelar, tystheten, gör sig mest märkbar på natten när grannarna sover. Foto: Håkan Pettersson
- Nästa intryck var dess styrka, en styrka som kommer direkt från första centimetern.
Eldrivna maskiner har ju den fördelen att de kan ha ett väldigt högt vridmoment. Något som verkligen kommer till sin rätt i en pistmaskin. Man behöver inte rusa motorn för att få kraft att flytta ett fullt schaktblad med snö, utan man kan om man vill smyga fram för att ha full kontroll på schaktningen.
- Då vi är en ideell förening så vill vi ha många som delar på arbetet med spårprepareringen. Det gör att det åtmistone till en början kommer vara stora variationer i våra färdigheter att schakta och planera ut snö, och då är det bra att man kan smyga fram i sin takt och lära sig gradvis, säger Björn Westerström, sektionsledare i skidsektionen.
Tystheten i kombination med styrkan och ett stort och stabilt schaktblad har gjort oss både mer effektiva och tystare i vår snöläggning, fortsätter Björn. Normalt använder vi vår dieseldrivna och ljudliga UTV vid förflyttningar av snökanoner, och den kan vi inte köra med på natten med hänsyn till sovande grannar. Nu i vinter har vi kunnat använda pistmaskinen och lyfta upp de tunga fläktkanonerna med schaktbladet och larva iväg istället. Närmast ljudlösa och snabba förflyttningar.
En annan fördel med en elmaskin är att det inte behövs någon varmkörning som på en traditionell pistmaskin säger Magnus. Det blir ingen starttid utan man kan köra igång direkt. Rutorna isas av snabbt av elslingorna och det blir varmt i hytten på någon minut.
En farhåga från föreningens sida var hur en elmaskins stora vikt (stora elbatterier väger mycket) skulle påverka spårprepareringen och bärigheten. Det har visat sig inte vara några problem alls. Det kan till och med vara så att det i kombination med gummiband varit en fördel och skapat mer tryck och bättre grepp för gummibanden. Under de få natursnödagarna som var under säsongen gick det till och med att gå ut på tunn natursnö och preparera ett varv utan att gräset under påverkades.
Och så har vi förstås elefanten i rummet - hur är det med batteridrifttiden och laddningstiden? Enligt leverantörens hemsida så utlovas upp till 5 timmars drifttid. Men det har för vår längskidanläggning visat sig vara en rejäl underdrift och vi har varit mycket positivt överraskade säger Magnus. För vår del är det när man schaktar och förflyttar mycket snö som kräver mest tid i sträck i pistmaskinen. Dels då snölimpor ska planeras ut efter snötillverkning i början av säsongen, och dels på vårkanten i slutet av säsongen om snöbädden behöver omfördelas för att flytta snö från tjockare till tunnare partier. När man schaktar och inte använder fräsen drar det inte alls mycket energi.
- Batteriet orkar längre än vad föraren orkar; vi har schaktat över 10 timmar på en laddning, fortsätter Magnus. Jämfört med den pistmaskin vi har sedan tidigare (liten spårmaskin) kan vi också schakta mer för varje schaktdrag tack vare den stora styrkan och ett större schaktblad. När vi använder fräsen så är det ju i den dagliga spårprepareringen och då vårt spår inte är så långt så brukar det aldrig bli mer än max två timmar. Men även med fräsen på så har vi kunnat köra längre än de 5 utlovade timmarna.
Det går att snabbladda batteriet, men för vår del så har frågan snarare varit hur långsamt vi kan ladda, säger Björn. Eftersom vi i princip alltid har gott om tid till nästa körning så vill vi ha en låg laddningseffekt för att inte ge onödigt höga fasta elkostnader per månad, då den fasta delen bestäms av den högsta peakeffekten under månaden. Vi har satt ned laddningen från 150 kW till knappt 40 kW och klarar då att ladda batteriet fullt under natten.
Finns det några nackdelar med en elpistmaskin då?
- Av alla de frågetecken vi hade inför den här första säsongen med elpistmaskin så har alla som vi kunnat testa rätats ut till utropstecken. Det som fortfarande finns kvar på listan som osäkert är förstås vad det kostar när det går sönder någon vital elkomponent och hur länge detdröjer tills något sådant händer?
Anläggningskonsulent Svenska Skidförbundet siar om framtiden
Jonas Braam är anläggningskonsulent på Svenska Skidförbundet och arrangerar bland annat pistmaskinsutbildning tillsammans med Peak 63 och Latti Östlund på Vålådalens Fjällstation.
- de senaste åren har frågan kommit upp under utbildningen hur utvecklingen av elpistmaskiner går och den frågan har blivit allt mer aktuell. Det finns indikationer på att kommunala direktiv och policys redan föreskriver eller kommer att föreskriva att funktionella eldrivna alternativ alltid ska väljas framför tradititionella förbränningsmotorer. Efter den här säsongen med eldriven pistmaskin (Jonas är medlem i Kimstad GoIF och en av de som kört mycket med elmaskinen i vinter) så är det en utveckling som jag tror och hoppas på. Det finns så många fördelar förutom miljöaspekten för både de som preparerar spår och gör snö, som för kringliggande grannar. Och framtiden är redan här. Sen att alla elpistmaskiner fortsatt är under snabb utveckling hos alla leverantörer och att det kommer vara kontinuerliga förbättringar och utbyten av sådant som fungerar mindre bra är något man får vara medveten om och räkna med fortsatt ett tag framöver. Rom byggdes inte över en dag.
Ekonomi och miljöbidrag
Att en elpistmaskin till en början kommer att vara dyrare i inköp än motsvarande pistmaskin med förbränningsmotor är närmast självklart. Som med elbilar kommer troligtvis denna prisskillnad att minska med tiden. Det finns dock miljöbidrag att söka. Man kan som företag eller kommun till exempel söka Klimatpremie för miljöarbetsmaskiner från Energimyndigheten. Det ger upp till 50% tillbaka av mellanskillnaden mellan den eldrivna arbetsmaskinen jämfört med motsvarande förbränningsmotorsalternativ, dock max 20% av inköpskostnaden.
Nyfiken på att testa
Än finns det snö kvar på de anläggningar som har eldrivna pistmaskiner denna säsong. Kontakta Svenska Skidförbundets anläggningskonsulent eller kontakta pistmaskinsleverantörerna direkt för att se om det finns möjlghet för en testkörning.
Mer frågor, kontakta anläggningskonsulent Jonas Braam på telefon 0733-223222 eller via mejl till Jonas.Braam@skidor.com
2025-03-25
2025-03-24
Jonas Braam, SSF