Hoppa till sidans innehåll

Kulserien

25 MAJ 2021 10:35
"Det ska vara kul och enkelt"
  • Uppdaterad: 25 MAJ 2021 10:35

Med dessa två ord beskriver ordförande Magnus Einarsson Källbottens IK:s motionsserie, Kulserien. Det ska vara enkelt och roligt. Kulserien har en 40-årig historia. Grundidén till serien var att man sprang sin runda för att sedan hämta en spelkula som man placerade i sitt eget rör inne i klubbstugan. Ju fler kulor ju fler rundor hade man sprungit. Detta koncept har levt kvar i klubben och dykt upp då och då, även ordförande Magnus var själv med och sprang när han var barn/ungdom.


När hans egna barn började delta i klubbaktiviteter så togs kulserien upp igen och sedan dess har den genomförts och intresset har varit stort.

Som mest så har det varit över 200 startande och trots pandemin kunde 130 pokaler delas ut till deltagarna. Ytterligare en aktivitet som föreningen kunde göra för att samla och motivera sina barn och ungdomar till rolig träning.

Konceptet har under årens lopp vidareutvecklats och genomförs idag i samma anda där deltagarna placerar sin kula i sitt rör. Under ca 6 tillfällen varje säsong får deltagarna som är mellan 2 och 74 år under en gemensam start ge sig ut på sina rundor. De som deltagit på 6 av deltävlingarna belönas dessutom med en pokal i slutet av säsongen och självklart kan man köpa en välförtjänt glass efter målgång.


I början sköttes all administration analogt och man använde sig av manuell tidtagning, nummerlappsutdelning med mera. Sedan några år tillbaka sökte Källbottens IK stöd och därmed investerat i ett tidtagningssystem och alla administration sker via deras hemsida, något som underlättar processen ytterligare.

Inte ens Covid-19 kunde rå på Kulserien utan föreningen kom på en smittsäker och kreativ lösning.
Under utsatta helger satte man upp elektroniken så att deltagarna när de ville kunde hämta sin nummerlapp i postlådorna på klubbstugans utsida och sedan gå till starten där systemet registrerar deltagande. En vanlig och glädjande syn förra året var att se hela familjer springa eller gå sin runda för att sedan sitta ner tillsammans för att fika och utforska närområdet.

Längst med de kortare banorna finns till och med publik i form av små stentroll som barnen själva har målat. ”ibland springer barnen och räknat alla trollen längst med vägen i stället för att fokusera på loppet” säger Magnus och skattar.

Kulserien är ett bra exempel på hur man på ett enkelt sätt kan bida med rörelseglädje över generationsgränserna. Magnus och föreningen menar att alla kanske inte vill sikta på att bli elit, utan vi behöver få så många att hålla på så länge som möjligt. Sedan är det alltid kul att se ungdomarna bli vuxna och åka en kortvasa, tjejvasa eller varför inte ett helt vasalopp avrundar Magnus med ett leende. Det är viktigt med enkelt och roligt!  

Tack Källbottens IK för tipset och inspirationen  som vi gärna delar med Dalarnas Skidförbunds föreningar!

Skribent: Minna Sunesson
E-post: This is a mailto link
SSF TA
Lägerkalender
Blå sidopuff Skidor vill
idrottslyftet_316x103
FIS_316x103
 

Postadress:
Dalarnas Skidförbund
Idrottens Hus, Pelle Bergs Backe 3B
791 50 Falun

Besöksadress:
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:
Tel: 0722404800
E-post: dalarnas.skidforbund...

Se all info